Don't make me think

„Ne teraj me da mislim“ (Don’t make me think) autora Steve Krug-a, je obavezno štivo za sve koji žele da se bave UX/ UI. Tema knjige je zdravorazumski pristup web upotrebljivosti. Kada  govorimo o upotrebi bilo kog interfejsa, sam naslov nam otkriva suštinu onoga na šta treba obratiti pažnju.

Ljudi me često pitaju: “ Koja je najvažnija stvar koju treba da uradim ako želim da se uverim da su moj sajt ili aplikacija jednostavani za korišćenje ? “ Odgovor je jednostavan . „Ništa bitno, nikada ne treba da bude dalje od dva klika“ ili “ Govorite istim jezikom kao i vaš korisnik “ ili “ Budite dosledni . „To je …“ Ne teraj me da mislim! “ – citat iz knjige

Korisnik zaista ne treba ni u jednom trenutku da razmišlja o funkcionalnosti, ili  da ima bilo kakvu nedoumicu pri koriščenju nekog sajta ili aplikacije. 

I'm not sure what this means

Svaki put kada korisnik ima neku nejasnoću u vezi elemenata dizajna, skreće pažnju sa sadržaja i onoga zbog čega je došao na sajt, na nešto što je prilično frustritajuće, a samim tim neće se još dugo zadržati na tom istom sajtu i potražiće rešenje na sajtu konkurencije!  A to svakako nije poželjno.

Dizajn interfejsa treba da omogući korisnicima lako korišćenje sajta ili aplikacije, nikako da zbunjuje i otežava. Iako nama kojima je ovo profesija to je pomalo teško da prihvatimo, praksa je mnogo puta pokazala i dokazala da korisnici digitalnih medija nemaju iskustva u korišćenju tehnologija na način  na koji ih mi koristimo. Po svemu sudeći tu dolazi do glavnog problema,  dizajner ne bi trebao da podrazumeva ili pretpostavlja šta korisnik zna ili ne zna da koristi, kao i način na koji koristi.  Dizajn jednostavno treba da objašnjava sam sebe, što dodatno ovaj posao čini kreativnijim i zanimljivijim.

Svrha ozbiljnog pristupa dizajnu jeste da se neželjene situacije svedu na minimum, a Steve Krug na veoma duhovit i zanimljiv način objašnjava kako da savladamo i ispravno pristupimo dizajnu. Njegov pristup ovoj temi jedan je od glavnih razlog zbog čega preporučujem da pročitate i svakodnevno koristite ovu knjigu kao priručnik.

Autorka: Danica Glođović