SEO optimizacija

SEO optimizacija sajta

 

SEO optimizacija predstavlja usklađivanje sadržaja WEB stranice, prema kriterijumima pretraživačkih mašina, na osnovu teme i ključnih reči prema kojima korisnici traže određeni sadržaj. Search Engine Optimization ili SEO optimizacija nije tehika koja se lako može uočiti pretraživanjem WEB-a jer je taj sadržaj namenjen Search Engine-ima odnosno mašinama koje pretražuju internet umesto nas.

Da li je SEO optimizacija neophodna?

SEO optimizacija je tehnika koju nije nephodno primeniti prilikom kreiranja sajta. Kada je tema koja je obrađena na sajtu slabo zastupljena na internetu nije neophodno uraditi SEO optimizaciju. Takav sajt se može naći na prvoj stranici pretrage uz pomoć njegovih ključnih reči, naročito ako ima veliku popularnost.

Zbog čega se radi SEO optimizacija?

Većina korisnika pri pretraživanju interneta nikada ne otvara internet stranice koje se nalaze posle treće strane rezultata pretrage po ključnim rečima, a najčešće se otvaraju samo sajtovi koji se nalaze na prvoj stranici. Zbog ove činjenice sajt treba da bude optimizovan tako da se nađe na što boljoj poziciji jer samo postojanje sajta nije dovoljno ako sajt nema posetilaca.

Zabluda o SEO optimizaciji:

SEO optimizacija nije svemoćna. Tražene ključne reči za optimizaciju moraju biti u skladu sa temom koja se obrađuje u najjednostavnijem obliku. Dakle ključne reči mogu biti jedino one koje se nalaze na stranicama sajta sa preporukom čestog korišćenja. Optimalno je da za svaku ključnu frazu postoji jedna stranica na sajtu koja tu temu obrađuje. Optimizacija ovako uređenog i optimizovanog sajta garantuje uspeh u većini slučajeva.

Kada SEO optimizacija nije dovoljna?

U slučaju kada je sve gore navedeno ispoštovano, a sajt i dalje ne izlazi na očekivanoj poziciji pri pretraživanju, ukazuje na to da je konkurencija za primenjene ključne reči veoma jaka. Zbog toga se preporučuje konsultovanje SEO stručnjaka pre definisanja ključnih reči kako bi se našli alternativni izrazi gde je konkurencija slabija. Kod situacija kada je sve optimizovano a traže se bolji rezultati pribegava se drugom koraku – digitalnom marketingu.

Pre i posle SEO optimizacije

Kako SEO optimizacija utiče na bolje poslovanje?

Svakako prva i neophodna stvar koja vodi ka boljem poslovanju preko veće posećenosti sajta jeste primena SEO optimizacije. Na slici se mogu videti rezultati poseta našem sajtu u periodima pre i posle SEO optimizacije. Očigledno je drastično povećanje poseta preko Organic Search kanala koji se naročito dobro kotira kod pretraživačkih mašina. Povećani broja poseta dovodi do boljeg rangiranja sajta!

Rezultati dobre SEO optimizacije:

Kada je dobro urađena SEO optimizacija rezultati ne izostataju. Oni se ne mogu videti odmah, već je potreban određeni vremrenski period. U svakom slučaju SEO tehnikama je moguće ostvariti dobar rezultat iako je konkurencija veoma velika. Na slici pored može se videti rezultat pretrage za upisane ključne reči na Google pretraživaču. Ono što korisnici uglavnom ne gledaju je ukupan broj rezultata za date ključne reči. Taj broj zapravo predstavlja broj konkurentskih stranica sa navedenim ključnim rečima. Napredinm SEO tehnikama postigli smo prvo mesto u konkurenciji od oko 52 miliona stranica za navedene ključne reči.

Takođe primer dobro optimizovanog sajta predstavlja sajt DomoTech koji se u pretrazi pojavljuje na prvoj stranici već mesecima, kako za ključne reči imena sajta tako i za glavi pojam sajta pametne zgrade. Uverite se i sami!

SEO za ROUX DESIGN

Da li je i vašem sajtu potrebna dobra SEO optimizacija?

To ćete lako proveriti. Ukucajte svoje ključne reči u pretraživač i otkrijte na kom ste mestu. Ako niste zadovoljni mi vam možemo pomoći. Popunite formu ispod teksta i pošaljite nam. Čeka vas jedna besplatna SEO analiza vašeg sajta. Rezultate analize dobićete u što kraćem roku. Radite pametno, investirajte u poboljšanja na najzastupljenijem medijumu današnjice! Roux Design može optimizovati i vaš sajt!